15 May 2017

Ramai yang kata MLM adalah bisnes yang menipu atau menguntungkan orang atas, di sini saya ingin menerangkan apa perbezaan MLM yang berasaskan skim piramid dan MLM yang kekuatannya terletak kepada produk.

Terlalu banyak Syarikat MLM yang terdapat di Malaysia termasuklah syarikat tempatan atau antarabangsa. Namun adakah orang di luar sana bijak dalam memilih syarikat yang betul-betul boleh jana income yang lumayan kepada mereka? terdapat beberapa contoh yang kita boleh lihat dalam kes ini untuk membezakan sama ada syarikat itu betul-betul nak bantu kita atau nak kaya kan mereka sendiri.
Antara contohnya ialah.

1. Modal - kebanyakan syarikat MLM di luar sana memerlukan modal pemulaan yang besar dan membebankan sehingga ada yang sanggup buat loan untuk memulakan bisnes, sebenarnya dengan duit itu syarikat tersebut guna untuk bayar komisen kepada penaja mereka.

2. Produk - produk OEM yang mudah didapatkan di syarikat lain, produk sama hanya perbezaan jenama, atau produk yang tidak beri apa-apa manfaat kepada pengguna.

3. Stock - terdapat setengah syarikat memaksa pengedar mereka buat stock yang banyak sehingga tidak terjual akhirnya produk tersebut di simpan di dalam almari atau bawah katil sehingga tamat tarikh luput.

4. Menaja Semata-mata. - terdapat juga sesetengah syarikat fokus kepada tajaan ahli sahaja tidak perlu jual apa-apa, ini merupakan syarikat yang rolling modal dari orang ramai sampai satu masa nanti ia akan lenyap begitu sahaja.
Jika anda nampak 4 contoh ini di dalam syarikat yang anda mahu jadi pengedar sila jauhkan diri anda kerana ia akan kekal paling lama pun 3 ke 4 tahun sahaja. 

Nasihat saya jika anda nak join mana-mana syarikat MLM, anda perlu teliti 3 perkara ini sama ada ada salah 2 dari tiga ini atau paling kurang pun 1 dari 3 ini....

1. Latar Belakang Syarikat - sudah berapa tahun beroperasi, berapa buah negara terdapat produk tersebut.

2. Marketing Plan - Menguntung syarikat atau kepada pengedar, contoh Keuntungan yang pengedar perolehi dari hasil jualan mereka berapa peratus yang kita dapat.

3. Produk - Produk sendiri atau OEM, ketulenan produk, bahan yang bersih dari kimia dan selamat digunakan.
Jika 3 pekara ini terdapat dalam list syarikat tersebut jangan teragak-agak lagi kerana inilah syarikat yang anda perlu pilih kerana tidak banyak syarikat yang punyai 3 ciri ini dengan lengkap kalau anda nak tahu salah satu adalah syarikat FOREVER LIVING... jika anda rasa nak tahu lebih lanjut mengenai syarikat Forever Living boleh terus whatsapp saya di talian 0136283485 atau 0132947452 saya akan jawap semua persoalan anda....

Bisnes preview setiap hari SELASA dan RABU jam 8 malam jika anda rasa nak tahu lebih lanjut boleh hadir ke Bisnes Preview yang kami adakan pada hari tersebut. jangan malu untuk hubungi saya untuk memulakan perubahan ini....
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts