14 November 2016

Bercerita tentang perbezaan madu asli dan madu tiruan sering kali dikaitkan dengan beberapa cara untuk membezakan madu asli dan madu tiruan, adakah dengan cara tersebut kita akan perolehi jawapan yang selama ini kita tidak ketahui? adakah benar dengan cara tersebut merupakan salah satu bukti yang kukuh untuk rujukan kita sebagai pengguna? Saya ada beberapa tip yang boleh di lihat dengan mata kasar kita apabila kita nak pastikan madu tersebut sama ada ia asli atau pun tiruan.

1. Madu lebah campuran mengandungi kandungan gula sukrosa yang rendah. Madu Lebah Asli mengandungi glukos dan frukos-70%, sukros 10%, kandungan air 18-22% dan terdapat 181 kandungan berkhasiat lain. 

2. Berbeza dengan Madu gurun kandungan airnya 10-16% menyebakan madu pekat. Kelikatan madu tidak sama, bergantung kepada kapasiti nektar, kematangan sarang madu lebah dan protien dari tumbuh-tumbuhan menyebabkan madu cair.3. Madu lebah asli tidak luksinar, jernih atau transparant apabila dilihat dengan cahaya matahari atau lampu. Mesti kelihatan keroh kerana bahan tak larut Bee pollen dan propolis sebati dengan madu.

4. Bagi mereka yang biasa makan madu lebah asli, dengan sendirinya dapat membezakan madu lebah tiruan. Rasa madu lebah asli menyengat/tajam pada lidah/kerongkong dan sedikit rasa masam. Rasa masam bergantung pada umur madu.

5. Bila disimpan lama, warnanya berubah menjadi gelap serta membentuk mendapan dipermukaan berbentuk seperti gelang kerana bahan tak terlarut lilin, Bee pollen dan Peropolis timbul di permukaan.

6. Jenis rasa dan aroma madu bergantung kepada jumlah asid amino yang terdapat pada bunga tumbuh-tumbuhan yang dilawati oleh lebah. 

7. Madu lebah sentektik mengandungi kandungan HMF melebihi 80 miligram perkilogram madu. Sukar untuk membezakan antara madu lebah asli dan madu lebah tiruan melainkan menerusi ujian. Terbaik melihat sendiri madu diambil dari sarangnya

Apa yang dimaksudkan dengan asli? Dan apa yang dimaksudkan dengan mentah?


Asli sebenarnya bermaksud tidak dicampur dengan apa-apa bahan lain tetapi melalui proses pemanasan di mana ianya adalah satu proses untuk membuang yis yang terdapat dalam madu. Proses pemanasan ini mengakibatkan jumlah mineral dan khasiat yang terkandung dalam madu berkurangan sehingga 30%. Ia adalah satu jumlah yang besar.


Mentah pula bermaksud tidak dicampur dengan apa-apa bahan, tidak melalui proses pemanasan dan dibotolkan tanpa melalui sebarang proses.

Oleh itu mentah adalah lebih baik dari asli kerana ia mengekalkan kesemua zat, khasiat dan kelebihan yang terkandung dalam madu dan memberi yang terbaik seperti yang dikehendaki oleh tubuh manusia.

Berikut dirumuskan antara penyakit-penyakit yang dapat dicegah dengan mengamalkan pemakanan madu


* Asma
* Haid tidak teratur
* Resdung
* Alahan
* Jerawat
* Rambut gugur
* Barah
* Letih & Lesu
* Sakit kepala
* Buasir
* Lendir kahak
* Sakit pinggang
* Batuk kering
* Lemah jantung
* Sakit sendi
* Batuk
* Sakit mata
* Sukar tidur
* Darah tinggi
* Pening
* Gastrik


Tahukah anda Madu keluaran Forever merupakan madu mentah 100% asli dari gurun sonoran? bah kan ia tidak di masak, tidak di tapis dan tidak di proses supaya kandungan ia kekal 100% tulen dengan bee pollen dan bee propolis nya, seperti yang saya cakap di atas madu gurun kandungan air nya sangat-sangat lah rendah kerana cuaca kering sepanjang tahun dan kadar hujan tahunan yang sedikit.

Jadi mengapa perlu pening-pening untuk pilih madu yang kini hampir 80% ada di jual dipasaran sekarang adalah palsu? percaya dan yakin lah dengan madu keluaran kami kerana kami menjanjikan kualiti bukan kuantiti, malah Forever merupakan penternak dan Pengeluar produk madu terbesar di Dunia...

Nak dapatkan Madu Forever sekarang? hanya perlu hubungi kami di talian 0136283485 atau 0132947452 untuk sebarang tempahan. kami akan pastikan madu yang sampai ke tangan anda adalah TULEN dari ladang ternakan kami.....

COD / penghantaran percuma terus ke rumah/pejabat di kawasan bandar Kuala Lumpur
dan lembah kelang (24 jam)
* Bergantung pada stok
* Perkhidmatan pos disediakan 

**Harga istimewa bagi pendaftaran ahli dan rakan pengedar**
Peluang menjana pendapatan lumayan dan pakej jualan yang sistematik.

Order / Pertanyaan : ( Pn Farahana) 0136283485 / 011 1001 9333 / 0132947452
Konsultasi cara penggunaan produk dan peluang rangkaian perniagaan secara percuma...
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts