06 March 2016

Lemak jahat atau baik?Adakah badan saya memerlukan lemak?

Ya, badan anda memerlukannya. Lemak adalah penting untuk fungsi tubuh dan menyokong pertumbuhan sel. Mereka juga membantu melindungi organ-organ anda dan membantu memanaskan badan anda. Lemak membantu badan anda menyerap vitamin larut lemak dan menghasilkan hormon penting juga. Tetapi tidak semua lemak adalah sama. Ada yang tidak sihat, dan ada yang memberikan manfaat kesihatan.

Empat Jenis Lemak 2 JENIS LEMAK TIDAK SIHAT YANG SERING DI AMBIL


LEMAK TRANS:

Dalam fries terdapat lemak trans yang mungkin anda tidak nampak

Lemak trans adalah minyak cecair dengan molekul hidrogen supaya ia kekal pepejal pada suhu bilik. Ia didapati di dalam kebanyakan makanan yang diproses dan digoreng, untuk menambah jangka hayat dan untuk menjadikan makanan lebih sedap. Lemak trans meningkatkan tahap kolesterol LDL yang tidak baik dan mengurangkan tahap kolesterol HDL baik. Satu lagi nama untuk lemak trans adalah 'minyak separa hidrogenasi , minyak hidrogenasi , atau ‘shortening’ .

LEMAK TEPU :


Keju merupakan lemak tepu yang di proses

Lemak tepu adalah lemak semula jadi dan biasanya berbentuk pepejal pada suhu bilik. Ia boleh didapati dalam lemak daging lembu , kambing , daging khinzir , kulit ayam , krim , mentega , keju dan produk tenusu lain. Memakan makanan yang mengandungi lemak tepu meningkatkan tahap kolesterol dalam darah anda. Tahap kolesterol darah yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.2 JENIS LEMAK SIHAT BAGUS UNTUK SINGKIR LEMAK JAHAT


LEMAK POLI TAK TEPU:

Ikan mengandungi OMEGA 3

Dianggap secara meluas sebagai "lemak baik" dan yang disyorkan sebagai sebahagian dari diet seimbang , lemak politaktepu juga dikenali sebagai asid lemak Omega -3. Ia bermanfaat untukmenyokong tahap kolesterol yang sihat dan untuk merendahkan tahap trigliserida. Lemak politaktepu boleh didapati dalam ikan laut dalaman, walnut dan sebagainya.

LEMAK MONO TAK TEPU :


Buah Zaitun Mengandungi OMEGA 9
Ia boleh didapati dalam minyak zaitun, avokado dan kacang. Lemak monotaktepu biasanya tinggi dalam Vitamin E, sejenis antioksidan. Memakan lemak monotaktepu memperbaiki paras kolesterol darah.
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts