09 February 2016

1. Terdapat pelbagai jenis lemak

Lemak yang berlainan jenis mempunyai warna dan fungsi yang berbeza.
Lemak coklat – warnanya yang gelap disebabkan oleh bekalan darah yang banyak dan ia membakar kalori dan bukannya menyimpannya. Manusia mempunyai lemak coklat begitu sedikit sehingga ia tidak dapat membantu anda membakar kalori atau membuat anda berasa hangat.

Lemak kuning - adalah di antara lemak putih dan lemak coklat dari segi keupayaan membakar kalori.

Lemak putih – sebahagian besar lemak (90%) di dalam badan anda, mempunyai kadar metabolisme yang rendah

2. Pertama, membakar kalori kemudiannya lemak

Sebelum anda membakar lemak, anda harus membakar kalori. Kalori datangnya dari karbohidrat yang disimpan (glikogen dan gula dalam darah) daripada lemak tubuh yang disimpan. Lebih banyak kalori yang anda bakar dalam setiap senaman, lebih banyak defisit yang wujud dan lebih banyak lemak yang dibakar.

3. Lemak mempengaruhi suasana hati anda

Kajian menunjukkan bahawa lemak berlebihan di perut anda mengaktifkan kitaran keradangan / kortisol yang menyumbang dalam gangguan suasana hati yang serius.

4. Orang kurus boleh mempunyai selulit

Selulit adalah disebabkan oleh lemak yang terperangkap di bawah kulit (dikenali sebagai lemak subkutaneus). Kulit ‘orange-peel' dicipta oleh tisu penghubung yang mengikat kulit untuk otot yang terperangkap di antara lemak seperti roti sandwich. Anda boleh mempunyai bentuk yang baik dengan lemak badan yang rendah tetapi masih mempunyai selulit.

Membina otot sambil menghilangkan lemak boleh membantu mengurangkan penampilan selulit.

Detoks Bukan sahaja mampu membuang segala toksin dalam badan bah kan ia mampu mengurangkan kadar lemak tepu yang telah lama mendap dalam badan kita, walaupun ia mengambil masa agak lama untuk nyah segala-galanya tetapi hasilnya amat lah memuaskan.
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts