21 September 2014Amalan makan buah-buahan sebelum hidangan bantu kurang berat badan, hindari penyakit makan buah-buahan sebelum makan makanan berat adalah tabiat yang baik, tetapi yang lazimnya berlaku, buah sering dijadikan sajian pencuci mulut atau hidangan terakhir selepas makanan utama.

Hakikatnya, mendahulukan buah-buahan adalah baik berdasarkan konsep mengalas perut kerana ia tidak menjejaskan kepadatan tenaga makanan dan pengambilan tenaga menyeluruh biarpun seseorang itu dalam fasa menyekat pengambilan kalori. Malah, ada bukti klinikal yang menunjukkan bahawa penurunan berat badan yang ketara dapat dicapai bila individu dapat mengalas perut dengan tenaga yang rendah kepadatannya (misalnya buah) sebelum makan makanan utama.

Menurut Pakar Khidmat Diet dan Pemakanan Hospital Columbia Asia Cheras, Cindy Chua Shiu Sinn, buah-buahan dapat membantu individu mengisi perut selain mengurangkan jumlah suapan sepanjang waktu makan. Pada masa kini, kurang kajian yang dijalankan bagi menyelidik hubungan secara langsung antara pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan berat badan. Namun, dalam kajian pengurusan penyakit kronik, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dianggap sebagai bahagian penting dalam pengurusan penyakit secara keseluruhan (termasuk penurunan berat badan dan untuk tujuan penyelenggaraan berat badan. Individu tidak boleh menyekat apa yang mereka ambil berdasarkan kalori semata. Dan rasa kenyang adalah satu alasan untuk seseorang berhenti makan.

Kata Chua, pada tahap kalori yang sama, kepadatan makanan bertenaga rendah seperti buah-buahan, menyediakan jumlah makanan yang lebih besar. Ini dapat membantu seseorang merasa cepat kenyang semasa makan sambil mengambil jumlah kalori yang lebih rendah.
Katanya lagi, Air dan serat boleh meningkatkan jumlah makanan dan mengurangkan kepadatan tenaga. Dalam keadaan semula jadi, buah-buahan mempunyai kandungan air dan serat yang tinggi. Oleh itu, buah adalah sumber baik yang rendah dalam kalori dan kepadatan tenaga.

Jelas Cindy, penyelidikan menunjukkan bahawa buah-buahan boleh meningkatkan rasa kenyang terutama bila diambil secara menyeluruh. Jika dibandingkan secawan 250 mililiter jus oren yang menyediakan 88 kalori dengan buah oren dengan hanya 37 kalori, lebih baik dimakan buah oren yang juga mengandungi lebih banyak lagi serat dan mampu mengenyangkan. Semua jenis buah-buahan boleh diambil sebelum makanan berat tetapi sebaik-baiknya buah yang segar. Serat dapat mendorong bahan makanan tadi melalui sistem pencernaan dan memberikan jumlah yang konsisten setiap kali membuang air.
Bagaimanapun, kata Chua, sebelum makan makanan berat, elakkan makanan yang ada kepadatan tenaga yang tinggi yang biasanya merujuk makanan tinggi lemak atau gula. seperti makanan manis, hidangan makanan segera dan gula-gula.

INFO: Khasiat buah-buahan


•  Sumber baik untuk sistem pencernaan kerana kaya serat.
•  Perlu diambil sekurang-kurangnya 30 gram serat sehari.
•  Bantu kurangkan risiko penyakit termasuk jantung atau kanser usus
Bakar Lemak Degil Dengan Lecithin


Sudah menjadi pekara biasa rakyat malaysia makan tanpa pengambilan buah-buah sebelum makan makanan berat, ini kerana tidak semua restoran di malaysia sediakan menu buah-buahan segar di restoran mereka.. kerana kebanyak orang kita pandang remeh pada perkara ini.. sebab itu rakyat malaysia merupaka antara yang tertinggi rakyatnya mengalami obesiti melampau....

Ape itu lecithin?? Lecithin merupakan supplement organik semulajadi yang di hasilkan untuk mengawal selera makan atau membakar lemak-lemak degil yang sudah lama bertapak di dalam badan anda... memang susah nak ubah tabiat makan seseorang, tetapi dengan lecithin pasti ia dapat mengawal kedegilan lemak tersebut.
kawal berat badan dengan lecithin

Lecithin

  • Sebagai pemecah lemak dalam badan kerana ia berupaya
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak termasuklah kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak pada salur darah
 
 KLIK DI SINI UNTUK SEBARANG PEMBELIAN
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=55b124cf54eaf98aacb86a307878db18


NAK BELI DENGAN HARGA YANG JAUH LEBIH MURAH??Anda nak tahu bagaimana saya buat duit secara sampingan dari rumah?? boleh klik link ini bit.ly/1jZhzui
Bagaimana nak daftar sebagai ahli?? boleh klik di sini bit.ly/1mZgEdb

utk mengetahui lebih lanjut. boleh hubungi ana :

Your Shaklee Independent Distributor;
♥ Farahana (ID 908237)
♥ Tel/SMS/WhatsApp : 0132947452

♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com


Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts