17 September 2014



Berpantang yang diamalkan dalam masyarakat Melayu, Cina dan India lebih kurang sama kerana tumpuan lebih kepada aspek pemakanan. Makanan yang sejuk seperti sayur-sayuran tertentu sepatutnya dikurangkan kerana ia boleh menyebabkan badan berasa sejuk, lantas menyebabkan tubuh menjadi ‘tidak kuat’ pada waktu tua.
 
Selain menitik beratkan aspek pemakanan ada juga cara berpantang yang melarang mandi dan menyikat rambut atas alasan melindungi ibu dan bayi daripada kecelakaan. Ada banyak lagi amalan yang ‘diharamkan’ dilakukan ketika berpantang, tetapi sejak kebelakangan ini dipandang sepi masyarakat moden.
 
Sungguhpun begitu secara ringkasnya berpantang bertujuan merehatkan tubuh badan dan memberikan kembali tenaga dan darah yang banyak hilang akibat proses kelahiran. Umumnya berpantang ini hanya membabitkan 44 hari atau sebulan lebih.


Cara Berpantang Masyarakat Melayu:


Gambar Hiasan
  • Urutan - bertujuan melancarkan peredaran darah dan biasa dimulakan tiga hari selepas kelahiran. Ia tidak boleh dielakkan kerana akan menyebabkan tubuh berasa sengal.
  • Bertungku - bertujuan mengeluarkan darah kotor terutama saki baki darah beku, membuang angin dan menyembuhkan luka peranakan selain mengecutkan urat yang kembang. Ia selalu dilakukan pagi dan petang. 
  • Bertangas - bertujuan membuang angin meroyan, mengecutkan vagina, menyihatkan sistem peranakan, membetulkan kedudukan salut peranakan dan mengecutkan rahim. 

Gambar Hiasan
  • Berbengkung - perlu dilakukan sepanjang tempoh berpantang. Elakkan perut buncit selain berfungsi mengembalikan kedudukan peranakan. Ia juga dikatakan sebagai alat membantu ‘mendapatkan’ kembali tubuh langsing kerana ia menghalang daripada makan banyak. 
  • Mandi rempah ratus - bertujuan membuang angin dalam badan selain menghaluskan kulit. Ia juga dikatakan mampu mengekalkan kesegaran dan naik seri wajah. 
  • Memakai param dan pilis - bertujuan mengelakkan pening dan menyebabkan mata rabun. 
  • Minum jamu - bertujuan memanaskan badan, mempercepatkan rahim mengecut selain merapatkan kembali bahagian sulit.

Elakkan

  • Keluar rumah
  • Membuat pergerakan pantas atau lasak dengan kata lain kurangkan berjalan 
  • Makan dan minum berlebihan 
  • Membaca dan melaksanakan kerja yang memerlukan tumpuan seperti menjahit 
  • Terdedah kepada cuaca sejuk




Pengalaman Pantang Dengan Set Bersalin Shaklee

 
Alhamdulillah pengalaman saya berpantang selepas beranak anak kedua dan ketiga memang memang sangat berlainan dengan anak yang pertama... sangat mudah dan seronok dengan ada nya set pantang shaklee... masa dalam pantang anak ketiga saya, pada hari ke-5 saya dah keluar rumah untuk bershopping baju raya untuk anak-anak saya pada malam raya.... sebab kalau ikut due date lambat lagi ada la dalam 3miggu lagi kot baru due date, tak sangka pula anak saya ni tak sabar nak keluar untuk beraya bersama hehe dan hari ke-10 saya balik ke kampung untuk berpantang...

10 hari je kot saya makan nasi putih dengan lauk yang di bakar.... bila kat kampung pagi-pagi makan nasi berlauk.... makan lauk yang di goreng, minum ais dan paling gempak sekali makan pizza hut dan dominos hehe.... sampai ummi saya cakap, saya ni sangat-sangat berani.

Ala try sikit2 je kalau sakit berhenti... sebenarnya berpantang tu memang kena berpantang tapi kena la seimbang zat makanan dan khasiat yang kita perlukan... sebab walaupun kita berpantang tapi hakikatnya kita menyusu bayi lagi, kalau kita pun makan tak cukup khasiat, ini akan menjejaskan penyusuan bayi kita....
 
Sebab tu set berpantang yang kita ambil tu kena betul-betul membantu kalau tak membantu baik makan ubat doktor bagi tu je..... betul tak??

Kebaikan Set Berpantang Shaklee
  1. Vitalea = MultiVitamin & Multi Mineral. Membekalkan keperluan nutrisi tubuh
  2. B Complex = Terdiri dari 8 vitamin B dengan asid folik. Membantu mengurangkan depresi, metabolism, pembinaan sel darah merah.
  3. Vitamin C = Vitamin C pelepasan perlahan2 sesuai untuk bekalan vitamin C sepanjang hari.
  4. Zinc = Mengelakkan kelesuan, menyembuhkan luka, menjaga kesihatan sel.
  5. *Alfalfa = Mengecutkan Rahim, membanyakkan susu ibu, mgnurangkan sakit sendi, membuang toksin **Awas jika anda ada alergi alfalfa, penyakit autoimune & SLE, anda TIDAK BOLEH mengambil alfalfa
  6. *Ostematrix = Kalsium+ Magnesium + Vitamin D + mineral lain untuk kesihatan tulang & bermanfaat untuk penyusuan ibu
  7. *ESP = Protein soya non-GMO yang terdiri dari asid amino utk pembinaan sel tubuh dan bermanfaat untuk penyusuan susu ibu
*Set Penyusuan ADD ON (optional)




berpantang dan tambah susu dengan shaklee





 MACAM MANA DAPAT KAN PRODUK NI?? MUDAH AJE KLIK DI GAMBAR DI BAWAH



NAK LAGI MURAH??


Anda nak tahu bagaimana saya buat duit secara sampingan dari rumah?? boleh klik link ini bit.ly/1jZhzui
Bagaimana nak daftar sebagai ahli?? boleh klik di sini bit.ly/1mZgEdb
utk mengetahui lebih lanjut. boleh hubungi ana :  Your Shaklee Independent Distributor;
♥ Farahana (ID 908237)

♥ Tel/SMS/WhatsApp : 0132947452
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts