05 May 2014

RAMAI yang percaya, apabila usia semakin meningkat, keperluan untuk tidur semakin berkurangan. Sebetulnya, bukan usia yang menentukan sama ada seseorang itu perlu mengurangkan atau melebihkan masa tidur. Tetapi, kemampuan untuk tidur dalam tempoh jangka masa yang panjang menurun apabila usia meningkat.

Malah, jika dibiarkan berlanjutan, individu terbabit akan menjadi kurang bertenaga, mood tidak stabil, kurang motivasi dan daya tumpuan serta keletihan. Justeru, jangan ambil mudah jika tidur anda pada waktu malam terganggu.

Menurut kajian, seseorang yang menghadapi masalah untuk tidur atau tidak mendapat tidur yang berkualiti pada waktu malam dikategorikan sebagai mereka yang menghidap insomnia.
Apa itu insomnia?


Ia merupakan sejenis gangguan tidur di mana kualiti tidur seseorang terjejas atau menghadapi masalah tidur.

Tahap insomnia 


Ringan - Berlaku dalam tempoh beberapa hari, fungsi harian hanya sedikit atau langsung tidak terjejas.

Sederhana - Ia berlanjutan kurang dari sebulan, menjejaskan fungsi harian, disertai rasa letih dan mudah tersinggung.

Kronik - Masalah sukar tidur yang berlanjutan lebih sebulan, sekali gus menjejaskan fungsi harian. Individu terbabit akan berasa gelisah, mudah tersinggung, letih dan bimbang.

TIP


# Mempelajari teknik merehatkan mental dan fizikal
# Tidur pada waktu yang sama pada setiap hari
# Elakkan tidur pada waktu tengah hari
# Melakukan senaman dengan kerap
# Bergantung kepada sesetengah individu, elakkan minuman yang merangsangkan otak seperti kopi atau teh pada lewat petang atau malam
# Jangan merokok
# Belajar menangani tekanan
# Pastikan persekitaran bilik tidur selesa untuk tidur.
# Pastikan mengambil makanan yang mengandungi B-Kompleks seperti B1,B6,B12,Niasin dan unsur-unsur biologi yang lain yang mampu meredakan otot yang tegang
# Vitamin E mambantu meredakan keresahan,mudah panik dan membantu anda untuk mudah tidur
# Kalsium menenangkan saraf dan meredakan stress.Pengambilan kalsium dan viamin C akan mempercepatkan tubuh menyerap kalsium dan membuatkan anda tidur dengan mudah

Produk Forever Yang Boleh Membantu :


Insomnia klinikal memerlukan rawatan daripada professional perubatan dan kaunseling. Pemakanan yang seimbang boleh membantu mempercepat pemulihannya.

Aloe Vera Gel 

· Mengandungi gel aloe vera berkhasiat yang distabilkan 100% dan merupakan pilihan utama untuk memelihara kesihatan sistem pencernaan dan keimunan.
· Membantu meningkatkan bioavailabiliti nutrien kepada sel dan meningkatkan metabolisme tenaga.
· Mengawalatur fungsi fisiologi dan boleh membantu tidur dan emosi.

Nature Min 
· Membekalkan gabungan mineral yang seimbang untuk penyerapan maksimum. Nature Min mengandungi 11 jenis mineral yang diperlukan untuk tubuh seperti Kalsium, Fosforus, Magnesium, Zat besi, Zink, Iodin, Selenium, Kuprum, Mangan, Vanadium dan Molibdenum
· Mineral seperti Kalsium, Magnesium, Zink, Selenium boleh membantu memenangkan emosi dan membantu tidur.

Forever Royal Jelly 
· Kaya dengan Vitamin B kompleks , Asetilkolina dan Inositol boleh membantu mengawalatur sistem saraf dan mengurangkan tekanan.

Cara pengambilan?

Cara pengambilan yang betul adalah sangat dititikberatkan dalam mengamalkan supplemen utk memastikan tahap berkesan adalah maksimum. selepas membeli dengan ana, cara pengambilan yg betul akan diajar. :)

utk mengetahui lebih lanjut. boleh hubungi ana :
Your Forever Living Independent Distributor;
♥ Farahana (ID 600000367693)
♥ Tel/SMS/WhatsApp/Telegram : 0136283485/0132947452
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts