11 February 2014

Pada zaman sekarang terlalu banyak pilihan multivitamin di pasaran. Oleh itu kita haruslah membuat pilihan yang bijak dari segi kandungan, khasiat dah kesan jangka panjang multivitamin tersebut terhadap badan kita. Dalam piramid carta makanan seimbang pun terdapat lebih kurang  40 jenis zat makanan seimbang yang di perlukan oleh badan manusia pada setiap hari. Kajian terhadap orang dewasa di amerika telah menunjukkan bahawa separuh dari rakyat amerika yang dewasa tidak mendapat khasiat yang cukup melalui cara permakanan mereka.
Pemakanan yang sihat sangat diperlukan oleh badan kita kerana dalam pemakanan sihat terdapat vitamin, mineral dan zat makanan oleh itu multivitamin bukan sahaja makanan yang lengkap bahkan multivitamin juga jika di ambil dgn cara konsistan boleh mengekalkan berat badan yang ideal tanpa perlu senaman berat dan diet yang melampau.

Wanita mengandung dan kanak-kanak, adakalanya memerlukan lebih banyak vitamin daripada biasa kerana wanita mengandung perlu mengagihkan vitamin kepada janinnya. Secara saintifik, tubuh memerlukan vitamin untuk berfungsi secara sempurna, iaitu setiap satu daripada 13 vitamin asas seperti A, C, D, E, K dan B12.

Dalam satu laporan Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA), setiap orang dewasa disaran mengambil satu multivitamin sehari. Jika tahap asid folik, vitamin B6 dan vitamin B12 rendah, seseorang itu terdedah kepada faktor risiko penyakit kardiovaskular, barah kolon dan payu dara selain masalah tiub saraf.

“Bagi tahap vitamin D yang rendah pula, ia dikaitkan dengan masalah kurang kekentalan tulang. Bagi tahap vitamin A,C dan E rendah, dikaitkan dengan faktor risiko beberapa lagi penyakit kronik,” katanya.


KENAPA PILIH MULTI-VITAMIN VITA-LEA SHAKLEE


Oleh itu multivitamin pertama telah dicipta di amerika pada tahun 1915 iaitu Vita-Lea Shaklee, asalnya ia dikenali sebagai ”Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan menjadi ”Vita-min” asalnya cercair namun kerana peningkatan teknologi telah mengubahnya menjadi bentuk tablet kemudian dikenali sebagai Vita-Lea.

 • Setiap tablet mengadungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak dari sayuran dan buahan
 • 12 vitamin dan 7 mineral penting yang disaran oleh RDA
 • Disaluti oleh serbuk spirulina dengan kaedah “explo-tab”
 • Merupakan multivitamin yang paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia

Kebaikan Vita-Lea Shaklee
 

 1. Memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, membantu memori dan fokus
 2. Pelengkap nutrisi akibat pengamalan diet yang tak seimbang
 3. Keupayaan sistem proaktif bagi remaa yang sedang membesar
 4. Membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
 5. Menyediakan asas nutrisi untuk sel-sel serta menjaga kesihatan tiroid
 6. Melindungi fungsi jantung, buah pinggang dan hati
 7. Tiada pewarna, pemanis atau pengawet tambahan 

 
 
utk mengetahui lebih lanjut. boleh hubungi ana : 

Your Shaklee Independent Distributor;
♥ Farahana (ID 908237)
♥ Tel/SMS/WhatsApp/Telegram : 0136283485
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts