15 January 2014

Assalamu'alaikum hari ana nak kongsi sikit tentang sakit kepala, hari ni panas terik sangat, baju pun dah 2 hari tak basuh,sebab hujan je 2,3 hari ni... so ni la peluang terbaik utk basuh baju. Banyak la juga bajunya sb anak2 ana memang suka tukar baju, dalam 1 hari tu ada dekat 3,4pasang dia tukar.. maklumla, anak dara.. hehe

Lepas jemur baju kemas rumah terpikir plak nak masak gulai ikan, ana pun tgk bahan2 utk masak,tapi tgh sedia bahan2 tu rasa sakit kepala pula. yela buat keje rumah dari pagi dah la panas terik mcm ni bahang dlm rumah tak payah ckp la memang menambahkan sakit kepala...

Apa lagi ana pun terus amik la 1biji  B-complex dan 1biji ostematrix, dalam 10 minit alhamdulillah sakit kepala terus beransur hilang.

Memang terbaik lah gandingan B-complex dan Ostematrix. patut la ramai customer ana yang ramai repeat order B-complex dan Ostematrix.

Lagi pun produk ni berasaskan bahan semulajadi memang tak perlu risau la tentang kesan jangka panjang ke ape, tp yang best, kesan sampingan mcm xde sembelit oleh oste, anti stress oleh b complex.. dan byk lagi kesan2 sampingan yg best2!!! :) 

Nak tahu lebih lanjut ttg b complex klik sini.. dan ostematrix klik sini.



Meh ana citer penyebab migrain.. 
Berikut antara yang mungkin menjadi penyebab terjadinya migrain

1. Makanan
Salah satu penyebab utama adalah jenis makanan. Ada beberapa jenis makanan yang telah dikategorikan sebagai makanan penyebab terjadinya migrain.
antaranya keju, coklat, dan jeruk. Kopi dan makanan yang mengandung kafein.

2. Stres
Stres telah diketahui menjadi salah satu penyebab sakit kepala. kerja yang berpanjangan, terutama merka yang selalu menghadap komputer, tekanan dalam urusan harian juga antara penyebab migrain.

3. Hormon
Perubahan hormon pada kaum wanita juga sering kali dikaitkan dengan penyebab migrain. Wanita jauh lebih kerap terkena migrain daripada lelaki karana perubahan hormon ini.
Sebagian besar wanita yang mengalami migrain, mengatakan bahawa mereka mengalami migrain sebelum atau sesudah period mereka.
Hasil penelitian pakar, menemui bahawa tingkat penurunan hormon estrogen pada wanita dapat menyebabkan migrain.
Wanita yang akan mengalami menopause dan memiliki kadar estrogen yang rendah mungkin akan mengalami sakit kepala yang cukup parah.

4. Genetik
Sebagian besar penderita migrain mempunyai keluarga yang juga mengalami migrain. Sebahagian besar penderita migrain masih berusia muda.
baik remaja ataupun dewasa sangat berisiko terhadap migrain, hal ini mungkin juga karana adanya perubahan hormon.

5. Tidur
Perubahan pola tidur merupakan salah satu penyebab terjadinya migrain. Perubahan mendadak dalam pola tidur biasa menyebabkan migrain yang berat.
kebanyakan penderita migrain mengatakan bahawa serangan migrain muncul setelah tidur dalam waktu yang lama, contohnya tidur lebih lama dari biasa.

6. ubat
ubat-ubatan juga antara penyebab migrain. ubat seperti ubat sakit kepala, tahan sakit dan sebagainya boleh memudaratkan, kerana kandungan dalam ubat-ubatan klinikal mempunyai kandungan dadah yang agak tinggi.
Terapi penggantian hormon atau kontrasepsi oral dan ubat-ubatan yang digunakan untuk melebarkan pembuluh darah juga merupakan beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan migrain.


7. Kekurangan Magnesium
Penelitian terbaru menemui bahawa kekurangan magnesium juga salah satu penyebab terjadinya migrain.
Jika magnesium kurang atau berkurangan, boleh menyebabkan saraf di otak menjadi macet, sehingga dapat mengakibatkan perubahan visual dan menyebabkan berlakunya migrain.
Supplement magnesium telah terbukti sebagai ubat alami yang efektif untuk migrain, baik dalam makanan atau dengan meminum supplement.
Beberapa penelitian pakar menunjukkan bahawa 50-60% pesakit migrain berkait rapat dengan kekurangan magnesium.

8. Penyebab Lain
Selain gejala di atas, migrain juga boleh terjadi disebabkan oleh banyak faktor seperti perubahan cuaca mendadak, dataran tinggi, atau gula dalam darah rendah.



Tanda-tanda migrain


  • Rasa ngeri ditusuk dengan jarum pada sebelah kepala dan merebak ke bahagian hidung dan sekitar mata . 
  • Kesakitan teramat sangat dan berdenyut2.
  • Pandangan silau, kabur dan kadangkala menjadi gelap.
  • Tekak berasa loya, muntah dan kadangkala tangan dan kaki menjadi sejuk.
  • Pesakit akan menjadi sensitif pada sebarang bunyi dan suara .
  • Serangan selalunya berakhir dalam tempoh 4-72 jam. 
  • Sesetengah pesakit akan mengalami pengumpulan cecair dalam badan seperti bengkak bengkak dan membesar di bahagian tertentu anggota badan .

Cara elak migrain :HINDARKAN :


  • Memakan makanan yang mengandungi thyramine seperti keju 
  • Makanan yang mengandungi monosodium glutamate (MSG)
  • elak bau yang busuk, bunyi bising dan asap rokok
  • Minuman yang mengandungi kafein berlebihan
  • Stress dan tekanan
  • Jadual tidur yang tak tetap 
  • Menundakan waktu makan dan biar perut kosong terlalu lama .




kalo korang rasa ada tanda2 berikut, jgn segan2 hubungi ana k..harga plak mmg mampu milik sangat2 la..  b complex tahan sehingga 4 bulan, oste plak sampai 2 bulan.. berbaloi2 kan.. hihi.. hubungi ana k.

Your Shaklee Independent Distributor:
♥ Farahana (ID 908237)
♥ Tel/SMS/WhatsApp : 0136283485

♥ FB Fanpage : Vitamin Untuk Semua  ♥Email: farahana.hamzah@gmail.com
♥FB: www.facebook.com/SitiFarahanaNodzari 
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts