16 January 2014

Salam Semua, 
Hari ni ana nak share ttg masalah berat bayi.. sebenarnya ana ada buat bacaan ttg berat bayi ni sejak 2 bulan lepas, berikutan anak ana, Amni yg tidak mgikut carta perkembangan berat bayi yg standard.  Berat amni masa dia berumur 12 bulan adalah 7 kilo..dimana berat sepatutnya adalah 9.5. anak ana seorang yg lasak dan fully breastfeed. so ana x risau sangat.. tp memandangkan berat dia bertambah hnya 0.7 kilo selepas 2 bulan. ana mula risau.

jom kita tgk jadual kat bawah dulu.


 
 

sebenarnya ada beberapa sebab kenapa baby kita x dapat berat ideal. 
1.  kandungan nutrisi dan kolestrol yg tidak seimbang. 
2.bayi terlalu aktif dan menyebabkan banyak kalori dari pemakanan digunakan. 
3. Berkemungkinan bayi kita mempunya penyakit yg tidak dikesan pada awal kelahiran dan memerlukan pemeriksaan yg teliti. 
4. Bayi mempunyai masalah selera makan dan memilih makanan yg disukai sahaja. 

cara mengatasi 
1. kita boleh kaji baik kandungan nutrisi dalam diet seharian anak kita. tp sebagai ibu bekerja, kita letak anak kat taska, kita boleh minta tgk menu dari pihak taska.. mcm mana diorang menjaga pemakanan anak kita. 
2. berbincang dengan doktor ttg pemakanan anak dan nutrisi yg lengkap. 
3. ambil makanan tambahan dalam diet seharian. 
     - mealshake - mengadungi 19 nutrisi dan mineral lengkap utk bayi.
     -omega guard  - minyak ikan dan sangat penting utk perkembangan otak bayi
      (klik pada link di atas)

alhamdulillah anak ana pun lepas ana amalkan mealshake dan omega, nampak sangat ketara perubahan selera makan dia. brokoli rebus pun dia makan ratah mcm tu je. alhamdulillah.  

sedikit fakta ttg mealshake dan omega guard shaklee.
 

Antara kebaikan lain Mealshake ini ialah :

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak 
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti
 Omega Guard Shaklee Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
  • Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*
  • Mengandungi minyak ikan.
  • Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
  • DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
  • Imuniti badan.
  • Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran.
  • Sistem peredaran darah yang teratur.

kesemua makanan tambahan diatas adalah digalakkan sejak bayi berumur setahun dan ke atas. harga plak mmg sangat2 berpatutan. dan ana ada cara utk korang dpatkan dengan harga ahli serta dapat rebat dari setiap pembelian dari ana. :) 


utk mengetahui lebih lanjut. boleh hubungi ana : 

Your Shaklee Independent Distributor;
♥ Farahana (ID 908237)
♥ Tel/SMS/WhatsApp : 0136283485
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts