14 June 2013

Apakah itu Kolestrol?


Tubuh kita memerlukan kolesterol untuk beberapa fungsi seperti membina membran, menghasikan cecair hempedu daan hormon. Namun, kolesterol yang tinggi dan berlebihan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan kerana kolesterol terkumpul di dalam arteri (salur darah utama). Kenaikan paras kolesterol juga menjadi punca kepada penyakit batu hempedu, mati pucuk dan darah tinggi.


Ciri-Ciri Anda mempunyai Kolestrol Tinggi : 


1) Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal di bahu
Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan sakit-sakit sebagai gejala awal. Gejala ini muncul sebagai akibat kurangnya oksigen.

2) Cepat Mengantuk
Terutama bila kadarnya sudah tinggi sekali, misal trigliserida yang normalnya dibawah 200 mg atau 150 mg, ada yang sampai 600 atau 700 mg itu biasanya akan mengantuk. Hal ini biasanya terjadi kerana kurangnya pengaliran oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang menyempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolestrol.

3) Kesemutan atau semut - semut

Kadang-kadang kesemutan juga boleh terjadi kerana darahnya agak pekat. Kadar kolestrol yang tinggi dapat menyebabkan aliran darah menjadi pekat sehingga oksigen menjadi kurang.

4) Timbunan lemak di atas kelopak mata
Secara klinikal ada beberapa hal yang boleh dijadikan petunjuk awal seseorang memiliki kolestrol tinggi, aitu adanya timbunan lemak di atas kelopak mata. Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi.

5) Mudah Letih
Ketika plak terbentuk di dinding arteri, boleh menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koroner (PJK) dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah letih.

6) Sering Sakit Kepala

Ini kerana kolestrol yang tinggi dalam darah menyebabkan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis. Keadaan ini membuat arteri akan menyempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit di kepala.

7) Kaki Bengkak

Kaki merupakan organ tubuh yang paling jauh dari jantung. Ketika pembuluh darah menyempit dan pengaliran oksigen berkurang, maka tentu saja yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki terlihat membengkak.
 

Cara Atasi kolestrol 


Cara terbaik nak atasi kolestrol ni adalah dgn mengawal pengambilan makanan seperti lemak tepu, produk tenusu dan kafein. selain tu, shaklee menawarkan, set lengkap untuk mengawal kolestrol dalam badan :)

  1. B Complex – Vitamin B3 (Niacin) membantu menurunkan kadar kolesterol
  2. GarlicGarlic merendahkan kadar kolesterol dan tekanan darah
  3. Omega GuardEPA dan DHA menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL.
  4. Vita-Cvitamn C menurunkan kadar kolesterol dan menguatkan dinding arteri.
  5. Vita-Evitamin E memperbaiki peredaran darah.

Your FOREVER LIVING Independent Distributor; 
♥ Farahana (ID 600000367693)
♥ Tel/SMS/WhatsApp : 0136283485/0132947452
♥ FB Fanpage & Blog : Vitamin Untuk Semua
♥ Email: farahana.hamzah@gmail.com
Reactions:
Powered by Blogger.

Popular Posts