16 October 2017

Apa Itu Penyakit Gout


Penyakit Gout adalah sejenis penyakit disebabkan asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal daripada sejenis protein yang dipanggil purin.Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing.




Bagi penghidap penyakit gout, asid urik yang berlebihan yang tidak dibuang dan berkumpul akan menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin seperti daging merah dan makanan laut juga merupakan salah satu sebab peningkatan asid urik di dalam darah.

TANDA-TANDA PENYAKIT GOUT


✴ Sakit sendi yang datang secara tiba-tiba terutamanya pada bahagian ibu jari kaki, lutut dan pergelangan kaki.

✴ Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan sangat sakit.

✴ Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.

✴ Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

✴ Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

✴ Benjolan akan timbul dekat sendi serta cuping telinga.

✴ Serangan tiba-tiba menjadi lebih ketara bila tengah malam iaitu pesakit merasa sejuk seperti disiram air sejuk di tempat sakit dan ini akan menyebabkan mereka mengigil dan demam.




FAKTOR PENYAKIT GOUT


1. Jantina

✳ Secara umumnya, 90% lelaki lebih berisiko mendapat penyakit gout.

2. Gaya hidup

✳ Individu yang banyak minum minuman keras lebih berisiko mendapat penyakit gout.

3. Obesiti

✳ Penyakit gout lebih mudah menyerang individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan.

4. Menghidap Penyakit Lain

✳ Sesetengah penyakit seperti tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia iaitu paras lemak dan kolesterol yang tinggi dan arteriosclerosis(penyempitan salur darah) juga boleh menyebabkan individu terkena penyakit gout.

5. Genetik

✳ Kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang mempunyai sejarah penyakit gout.

LANGKAH PENCEGAHAN PENYAKIT GOUT


✅ Menjaga berat badan kerana kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan.

✅ Elakkan mengambil minuman keras.

✅ Elakkan mengambil makanan yang mengandungi purin yang tinggi seperti makanan laut,kekacang dan daging.

✅ Ubah gaya hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal.

✅ Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubung kait dengan gout.

✅ Jangan mengubah atau menghentikan dos allopurinol semasa serangan gout.

✅ Minum banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

✅ Kerapkan melakukan senaman.



Makanan Yang Perlu Dielakkan Bagi Penghidap Penyakit Gout


Sekiranya anda menghidapi gout, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari. Anda juga perlu mengelakkan makan makanan seperti :

⚠ Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak.
⚠ Ikan bilis, kembung, sardin.
⚠ Daging cincang.
⚠ Ekstrak daging, ragi dan kiub rebusan daging.
⚠ Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang.

Anda juga harus mengurangkan makan makanan seperti:


⚠ Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam.
⚠ Roti jagung dan bijirin.


Bagi yang masih mencari solusi untuk masalah gout, jom cuba berikhtiar dengan produk forever living.

PRODUK TERBAIK UNTUK MENCEGAH GOUT


Aloe berry nectar

> Mengandungi ekstrak kranberi yang membantu untuk menggalakkan aliran air kencing yang lancar, sekaligus membantu mempercepatkan perkumuhan asid urik.

Forever Artic sea

> Kaya dengan omega 3 (minyak ikan) dan omega 9 (minya zaiton) yang mempunyai anti keradangan, bermanfaat untuk mengurangkan kesakitan.

Forever Royal Jelly

> Kaya dengan vitamin B kompleks yang boleh membantu mengurangkan pengumpulan asid urik pada sendi.


Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

NotaSET MENCEGAH GOUT adalah supplemen @ minuman dan makanan kesihatan BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul. Maka untuk melegakannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda.KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.

15 October 2017

🙋Utk wanita,girls only🙋

🌺 Air wadi/ keputihan
Contohnya , bila kita angkat benda berat ,perasaan terlampau gembira,  jalan jalan kat shopping complex 2,3 round. , tu yang keluar air wadi..

📦ada satu kes ;
Seorang ustazah ni keluar pergi shopping . then dia terserempak dgn seorag muslimah . ustazah macam terpandang and tengok dia . masa tu kat shopping kompleks la.

📦then ustazah jalan pusing pusing dari tengah hari smpai lah ke petang .
Then ustazah nak solat asar . ustazah singgah masjid . ustazah pergi lah toilet nak bersihkan apa yg patut . lepastu masa nak naik ke tmpat prmpuan ustzh nampak muslimah tadi terus naik .😨

📦Ustazah tu cam lah muka muslimah tu sebab masa shopping tu berapa kali terserempak masa tawaf . then ustazah pun solat lah . muslimah tu ada solat kat depan ustazah .
Ustazah ternampak sebelum dia solat, dia buka seluar dalam dia.😅

📦Then ustazah siap solat dulu . ustazah pun tunggu lah muslimah tu siap solat sebab ustazah tergerak hati nak tegur.
Lepas siap semua , ustzh tegur dia. ustazah tanya , kenapa awk buka seluar dlm awk ? 😕

📦Then muslimah tu pun cakap , sebab mungkin air wadi keluar sebab masa shopping tadi sy banyak berjalan .
Ustazah pun senyum ☺ , ustazah tanya lg . buka seluar dalam saja ka? tak basuh ke ?
Then dia senyum menggeleng .😌

📦Ustazah pun ckp la . memang air wadi kadang kadang tak nampak. tapi punca tempat keluar tu kena bersihkan (kemaluan) . sebab masih melekat kat situ . jadiya solatnya mungkin tak sah sbb awak tak bersihkan tempat punca yang keluar tu. ☺

📦 dan selalu jugak perempuan yang bangun subuh tp X nak mandi.. Jangan terus amek wuduk. Tapi.. Bersihkan dulu kemaluan dan berwuduk baru sah solat. Ini namanya beristinjak. Sebab kita tak tahu masa tidur tu Ade keluar air wadi ke.. Air ape2 je la yang najis.. Jadi perlu basuh dan berwuduk. Lebih bagus lagi.. Mandi la lepas bangun subuh.

🔆 conclusion is,  nak solat je,  bersihkan tempat tu ye.  Dan najis jangan bawa dalam solat.  Sebab,  .

📦Ada jugak sesetengah tu . dia dah bersihkan . then lepas die bersihkan die buka seluar dalam dan mungkin simpan dlm poket baju . bila solat lupa nak buang letak tempat lain . jadinya bawa najis tu solat sekali jadinya, solatnya tak sah .😱

🔆Kalau boleh masa nak solat if tak pakai pantiliner . Pergi basuh dulu kemaluan dan buka seluar dalam . siap solat pakailah balik seluar dalam tu.
Pakai pantiliner pun kena juga bersihkan dan tukar pantiliner yang baru dan pastikan tak melekat kat seluar dalam. kalau nak bawa dalam solat terkena pada kita atau pakaian dan bawa untuk solat nanti,  maka solat kita nanti tak sah. Diulangi. TAK SAH! 😱

🙇ramai yg tknk amik tahu dan ambil berat pasal ni. kadang2 tu ckp kat kawan kawan pun masing masing taknak dengar. 😪 tapi please amek berat ye. Nak ke solat tak sah 😱 hmm

❗Jangan biarkan mesej ini. Hantar pada anak kita,  cousin perempuan kita,  sahabat,  dan orang yang kita sayang.  Agar kebersihan terjaga ibadah diterima 😊

🎈🎈muslimin pun wajib tahu . utk tambah thaqafah  dan tolong isteri , kakak adik n so on


14 October 2017

FOREVER ALOE BERRY NECTAR BERPERISA KRANBERI & EPAL YANG LAZAT


Forever Aloe Vera Gel botol kuning adalah aloe vera gel asli tanpa ditambah air atau perisa lain. Sebab ianya lidah buaya asli maka rasanya juga sangat asli iaitu sedikit masam seperti rasa buah lemon dengan tekstur berjeli aloe.

Jika anda tidak menyukai rasa Aloe Vera Gel Forever Living yang asli — jangan risau!

Anda masih boleh menikmati khasiat aloe vera gel Forever Living yang ditambah perisa semulajadi seperti kranberi, epal, pic dan oren.

Forever Aloe Berry Nectar


Aloe Berry Nectar adalah gabungan aloe vera gel yang distabilkan dan ditambah dengan campuran epal manis dan buah kranberi @ cranberry yang menyegarkan. Rasa gabungan aloe vera gel dan buah-buahan yang enak adalah pilihan yang hebat untuk semua golongan termasuk kanak-kanak.




Forever Aloe Berry Nectar dengan khasiat kranberi sangat terkenal sebagai pembersih saluran kencing. Ia juga kaya dengan kandungan vitamin C, E, K, B5 dan B6 yang tinggi dan sumber semula jadi proanthocyanidins sihat dari buah kranberi.

"Proanthocyanidins adalah satu flavonoid antioksidan yang membantu mencegah penyakit jantung dan kanser. Ia juga mampu menyahtoksik dan menyokong kesihatan saluran kencing."

Kranberi segar mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi dan berada dalam musim di Amerika Syarikat pada bulan Oktober, November dan Disember.




"Forever Aloe Berry Nectar juga mewah dengan flavanoid dan pektin dari buah epal manis. Apple pektin adalah serat larut yang membantu mengekalkan kesihatan sistem penghadaman dan dapat menurunkan kolesterol."

Epal adalah tinggi kandungan vitamin C, B6 dan K dan kalium, magnesium, mangan dan tembaga. Fitonutrien dalam epal juga membantu pengaliran darah dan mengawal kandungan gula dalam darah kerana ketinggian kandungan flavonoid dalam epal melambatkan enzim yang menukarkan karbohidrat kompleks kepada gula.

Khasiat Aloe Berry Nectar


Khasiat aloe vera gel dalam Forever Aloe Berry Nectar sangat kaya dengan vitamin, mineral, enzim dan asid amino.



Anda ingin kulit yang cantik, gebu, lembut dan glowing tanpa skin care? Amalkan Aloe Berry Nectar Forever Living kerana ia mampu mencantikkan kulit dari dalam.

Anda disaran amalkan meminum Forever Aloe Berry Nectar setiap hari jika anda mahu:


* Berusaha untuk hamil — ambil bersama Forever Arctic Sea

* Mengatasi masalah haid tidak teratur, senggugut dan keputihan

* Menyembuhkan luka selepas bersalin — ambil bersama Forever Arctic Sea untuk elak blod clot

* Merapat dan menguatkan otot faraj untuk hubungan intim suami isteri lebih harmoni

* Memberi kebaikan dan khasiat penyusuan susu ibu kepada bayi sehingga 2 tahun atau lebih — ambil bersama Forever Arctic Sea

* Berusaha melegakan masalah jangkitan saluran kencing & kencing kotor

* Berusaha mengurangkan kesan penyakit gout dan keradangan sendi — ambil bersama Forever Arctic Sea

* Mengekalkan keremajaan kulit yang gebu dan glowing

* Aloe Berry Nectar Forever Living Malaysia


Kelebihan Forever Aloe Berry Nectar


> Pengesahan Majlis Sains Aloe Antarabangsa — aloe vera tulen & semulajadi

> Pensijilan Halal IFANCA diiktiraf JAKIM — boleh amalkan tanpa was-was

> Pensijilan Kosher — operasi kilang, formula bahan, proses penghasilan dan kandungan bahan berkualiti tertinggi

> Kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) — selamat dan bebas dari bahan terlarang

> 100% aloe vera gel organik tulen; tiada ditambah air — lebih nilai untuk wang anda

> Proses penstabilan berpaten — lembut pada perut sesuai untuk semua golongan

> Menggunakan spesis aloe vera terbaik dunia — Aloe Barbadensis Miller

> Perladangan organik sendiri — ladang aloe vera Forever Living adalah terbesar di dunia

> Mengandungi 200 sebatian, 20 mineral, 12 vitamin dan 18 asid amino penting dari aloe vera

> Kaya dengan vitamin C, E, K, B5 dan B6 yang tinggi dan proanthocyanidins dari buah kranberi — mencegah URTI & kanser

> Mewah dengan kebaikan flavanoid dan pektin dari buah epal — mencegah kanser kolon

> Aloe vera adalah prebiotik semulajadi — membantu sistem penghadaman

> Pelopor minuman Aloe Vera Gel di dunia — lebih 39 tahun berada dalam pasaran

> Harga sebotol satu liter termurah di pasaran — lebih nilai untuk kesihatan anda

> Harga lebih jimat dengan menjadi ahli — diskaun 15% – 48%!

> Aloe Berry Nectar Forever Living Malaysia



Kandungan Bahan Forever Aloe Berry Nectar

Bahan Utama

> Aloe Vera Gel yang distabilkan — Aloe Barbadensis Miller folium 56 g/60ml

> Pekatan Jus Kranberi — Vaccinium Macrocarpon frustus 917 mg/60ml

> Pekatan Jus Epal — Pyrus Malus fructus 187 mg/60ml

Excipients @ bahan tambahan

Fruktos, Sorbitol, Asid askorbik (Antioksidan), Asid Sitrik, Xanthan Gum, Tokoferol (Antioxidan), Sodium Benzoate 0.06% w/w (membantu melindungi rasa & kesegaran)

Siapa Yang Sesuai Minum Forever Aloe Berry Nectar?

Dari kanak-kanak 1 tahun ke atas sehinggalah ke warga emas. Bayi berumur 6 bulan ke atas, yang sudah makan semi solid food boleh diberikan ketika sakit untuk membantu menguatkan sistem imun semasa proses penyembuhan.

Sukatan / Cara Mengambil Forever Aloe Berry Nectar

* Dewasa – 60ml pagi sebelum makan 60ml malam sebelum tidur (60ml = 4 sudu makan)

* Kanak-kanak (12 tahun ke bawah) – 40ml pagi 40ml malam (40ml = 2.5 sudu makan)

* Kanak-kanak 3-6 tahun – 30ml pagi 30ml malam (30ml = 2 sudu makan)

* Kanak-kanak 1 tahun ke atas – 30ml ambil sekali sehari (30ml = 2 sudu makan)

* Bayi 6 bulan yang sudah makan semi solid food – 5ml ambil sekali sehari (5ml = 1 sudu teh) jika perlu

Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

Nota: Forever Aloe Berry Nectar adalah supplemen @ minuman kesihatan BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul. Maka untuk melegakannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda. KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.
1. Marah selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita jadi lemah selama 6 jam.

2. Dendam dan Menyimpan Kepahitan akan menyebabkan imun tubuh kita mati. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke ( perdarahan/penyumbatan pembuluh darah )

3. Jika kita sering biarkan diri kita Stress, maka kita akan alami Gangguan Pencernaan.

4. Jika kita sering merasa Khuatir, maka kita mudah terkena penyakit Nyeri Bahu.

5. Jika kita Mudah Tersinggung, maka kita akan cenderung terkena penyakit Insomnia (susah tidur).

6. Jika kita sering mengalami Kebingungan, maka kita akan terkena Gangguan Tulang Belakang Bahagian Bawah.

7. Jika kita sering biarkan diri kita rasa takut yang Berlebihan, maka kita akan mudah terkena penyakit Ginjal.

8. Jika kita suka Berfikiran Negatif, maka kita akan mudah terkena Dyspepsia ( penyakit sulit mencerna ).

9. Jika kita mudah Emosi & cenderung Pemarah, maka kita terdedah pada  penyakit Hepatitis.

10. Jika kita sering merasa "Sombong" ( menolak kebenaran dan meremehkan orang lain ) terhadap lingkungan, maka kita akan berpotensi mengalami Penurunan Kekebalan Tubuh.

12. Jika kita sering Anggap Mudah semua persoalan, maka hal ini boleh akibatkan penyakit Diabetes.

13. Jika kita sering merasa Kesepian, maka kita boleh terkena penyakit Demensia Senelis ( berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh ).

14. Jika kita sering Bersedih dan rasa selalu Rendah Diri, maka kita boleh terkena penyakit Leukemia ( kanser darah putih )

Sumber dari buku “The Healing dan Discovering the Power of the Water” By : Dr. Masaru Emoto.

"SATU KOTAK SATU FAMILY"


Alami & rasai 24 jenis produk FOREVER yang popular di dalam 1 kotak TOUCH OF FOREVER ( TOF) !



Setiap belian set TOF Anda dapat :


FREE membership (Jimat RM90) & Automatik jadi Distributor / VVIP Member & layak dapat less 35% semua produk Forever .

Woww Hebat dan sangat berbaloi-baloi...

PRODUK yang bagus dan hot....!!!


🌸 Daily use
🌸 Skin Care
🌸 Detox
🌸 Nutrition




KANDUNGAN DALAM SET TOUCH OF FOREVER:


1 x Aloe Vera Gel
1 x Aloe Berry Nectar
1 x Aloe Bits N Peaches
1 x Pomesteen Power
1 x Forever Bee Honey
1 x Forever Bee Pollen
1 x Forever Bee Propolis
1 x Forever Arctic-Sea
1 x Forever Absorbent-C
1 x Royal Jelly
1 x Gin Chia
1 x Aloe Hand and Face Soap
1 x Aloe Bath Gelee
1 x Aloe-Jojoba Shampoo
1 x Aloe Heat Lotion
1 x Aloe Propolis Creme
1 x Forever Bright Toothgel
1 x Aloe Ever Shield Deodorant Stick
1 x Avocado Face & Body Soap
1 x Aloe Vera Gelly
2 x Aloe Lips
1 x MPD
1 x Aloe First
1 x Forevelite ultra

💖💖💖💖💖

Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

Nota: Forever Absorbent-C adalah supplemen kesihatan BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul.

Maka untuk menyembuhkannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda. KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.
Powered by Blogger.

Popular Posts