04 November 2017


1. Membina Badan - Ia mengandungi 20 JENIS asid amino termasuk 7 asid amino  PERLu yang tidak boleh di hasilkan oleh badan.Asid Amino adalah blok binaan bagi membina badan.

2. SIFAT PEMULIHAN - Ia mengandungi 12 unsur semulajadi yang dapat membantu memulihkan luka akibat calar calar , luka luka kecil, luka terbakar dan lain-lain .

3. KESIHATAN DAN KEBERSIHAN GIGI - Mengalakkan gusi dan mulut yang sihat, Satu kajian pada 2008 yang di terbitkan dalam JURNAL APPLIED ORAL SCIENCE mendapati bahawa Aloe vera adalah berkesan daripada 2 jenama ubat gigi yang utama.Menggabungkan penggunaan FOREVER BRIGHT TOOTHGEL dengan pengambilan GEL ALOEVERA  berpotensi menyokong kesihatan dan kebersihan mulut dan gigi anda.

4. MEMPERCEPATKAN PENYEMBUHAN DAN PEMBAIKPULIHAN.-  GEL ALOE VERA meningkatkan fungsi fibroblas iaitu sel yang membantu pembentukan KOLAGEN dan ia juga menolong melegakan kelecuran. luka luka dan calar calar kecil serta kegatalan kulit.

5. PEMBAIKPULIH ELASTIN & KOLAGEN- Ia dapat menokok bekalan bahan bahan binaan untuk menghasilkan dan mengekalkan kulit yang sihat.

6. MENGEKALKAN BERAT BADAN YANG SIHAT & MENINGKATKAN TAHAP TENAGA - Secara semula jadi dapat menggalakkan pembersihan sistem penghadaman kita.Dengan demikian meningkatkan tahap tenaga serta membantu mengekalkan BERAT BADAN yang IDEAL.

7. MENYOKONG & MENGGALAKAN FUNGSI SISTEM KETAHANAN BADAN.- Kandungan unsur unsur perangsang dapat membantu menggalakkan fungsi sistem pertahanan badan kita.

8. SISTEM PENGHADAMAN YANG SEMULAJADI - Secara semulajadi nya. GEL ALOE VERA mempunyai keupayaan membersihkan, dengan demikian membantu pergerakan usus dan meningkatkan penyerapan protein serta nutrien lain.

9. MEMBEKALKAN MINERAL SURIH - Ia mengandungi 20 mineral semula jadi termasuk kromium , magnesium, mangan, kuprum dan zink....

10. MEMBEKALKAN VITAMIN SEMULAJADI - Ia mengandungi vitamin yang diperlukan dalam diet harian kita termasuk vitamin B12, asid folik, niasin , B6, B2, B1, C, E dan A

call/wsap utk dpt #aloeveragel  sekarang untuk kesihatan usus anda www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452

#aloeveragel #aloeveraklang #teamfarahanaflp #jomaloe #jomcantik #jomsihat #foreverlivingproducts


25 October 2017

Aloevera Gelly Krim serbaguna yang wajib ada di rumah tau...... Mengapa⁉


Sebab ia diekstrakkan dengan 100% aloevera TULEN dan mempunyi Fungsi dari hujung rambut hingga kaki serta sangat selamat. Siap boleh makan lagi. Sebab tu ia di beri nama first aid kit yang mujarab di abab ke 21 ni, kalau tak percaya korang boleh cuba...




Ianya sebagai IKHTIAR untuk :-


📌 Rambut gugur
📌 Kelemumur
📌 Jerawat
📌 Ulser dalam mulut
📌 Sakit kerongkong
📌 Buasir
📌 Terkena air/minyak panas
📌 Luka kecil
📌 Kulit terbakar
📌 Serangga gigit
📌 Tumit merekah
📌 Ruam
📌 Eczema
📌 Anak demam pun boleh guna tau Uolls!

Macam mana caranya?


Simpan #aloeveragelly di peti ais, Biarkan sejuk kemudian sapu di kepala, leher, celah ketiak & peha untuk ikhtiar turunkan suhu tapi jumpa la doktor juga ya tau .

Bahkan ia juga bisa dijadikan sebagai masker muka nanti bangun pagi muka jadi glowing jangan cakap saya tak payung pula :-) kalau korang yang jenis suka hiking, travel camping dalam hutan dan sukan extream tu korang wajib ada first aid kit ni (ALOE VERA GELLY) sebab sangat cepat dalam melegakan sakit luka atau terkena gigitan serangga, malah jika berlaku pendarahan pun ia mampu memberhentikannya.

Pernah beberapa kali juga anak-anak saya luka disebabkan terkepit jari di pintu pagar, saya sapu aloe vera gelly je untuk hentikan pendarahan, malah kalau benjol sebab terhantuk pun cepat hilang kerana sifat aloe vera itu sejuk dan mudah meresap kedalam lapisan kulit untuk memperbaiki sell dan menyembuhkan luka dalaman.



Ia sebagai ikhtiar untuk turunkan suhu.


1 tiub tapi macam-macam di cover.. berbaloikan 😍
 Tak rugi pun simpan 1 di rumah

Ada Custumer saya sorang ni memang dia sentiasa simpan aloe vera gelly di rumah satu tiup dan bawa ke mana-mana satu tiup sebab katanya sebagai first aid kit yang serbaguna malah senang di bawa... Alhamdulillah


#Aloeveragelly
#Aloeveragelforeverliving

Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

NotaALOE VERA GELLY adalah supplemen sapuan luaran sahaja BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul. Maka untuk melegakannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda.KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.

Forever Bee Propolis


Propolis adalah pembunuh kuman yang dihasilkan oleh lebah madu daripada gam, damar, kulit kau dan bahan-bahan semulajadi lain yang diperolehi dari persekitaran mereka.

🐝 Lebah madu menggunakannya untuk melindungi sarang mereka dari jangkitan.

🐝 Bahan semulajadi ini boleh membantu memerangi kuman dan meningkatkan sistem ketahanan badan. Ia juga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti vitamin, galian dan enzim.



FOREVER BEE PROPOLIS adalah diperkayakan dengan jeli raja.




Kandungan: 60 tablet sebotol

Apakah yang menjadikan Forever Bee Propolis berbeza dari yang lain?

🍯 Dihasilkan dari gurun Sonoran di Arizona yang bebas dari pencemaran

🍯 Sumber: Ribuan jenis bunga dan tumbuh-tumbuhan

🍯 Produk semulajadi, tiada pengawet, pewarna atau perasa tiruan

🍯 Proses pentabletan sejuk untuk melindungi nutrien

🍯 100% propolis lebah tulen diperkayakan dengan jeli raja, madu dan buah badam

🍯 Mengandungi 500 mg propolis lebah setiap tablet

🍯 Antibiotik semulajadi

🍯 Meningkatkan keimunan

🍯 Mengurangkan jangkitan penyakit

🍯 Menggalakkan penyembuhan luka-luka

Apakah KEBAIKKAN mengambil Propolis lebah?



👑 Propolis lebah membantu menyokong sistem pertahanan semulajadi badan dengan

👑 melegakan sakit-sakit ringan, keradangan dan kebengkakan

🌻 Debunga lebah adalah ANTIBIOTIC semulajadi yang membantu untuk

🏮 Menentang alahan

🏮 Mengurangkan keradangan

🏮 Melegakan pelbagai masalah kesihatan seperti sakit tekak, infeksi dan ulser.

Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

Nota: BEE PROPOLIS adalah supplemen @ minuman dan makanan kesihatan BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul. Maka untuk melegakannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda.KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.

16 October 2017

Apa Itu Penyakit Gout


Penyakit Gout adalah sejenis penyakit disebabkan asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal daripada sejenis protein yang dipanggil purin.Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing.




Bagi penghidap penyakit gout, asid urik yang berlebihan yang tidak dibuang dan berkumpul akan menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin seperti daging merah dan makanan laut juga merupakan salah satu sebab peningkatan asid urik di dalam darah.

TANDA-TANDA PENYAKIT GOUT


✴ Sakit sendi yang datang secara tiba-tiba terutamanya pada bahagian ibu jari kaki, lutut dan pergelangan kaki.

✴ Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan sangat sakit.

✴ Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.

✴ Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

✴ Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

✴ Benjolan akan timbul dekat sendi serta cuping telinga.

✴ Serangan tiba-tiba menjadi lebih ketara bila tengah malam iaitu pesakit merasa sejuk seperti disiram air sejuk di tempat sakit dan ini akan menyebabkan mereka mengigil dan demam.




FAKTOR PENYAKIT GOUT


1. Jantina

✳ Secara umumnya, 90% lelaki lebih berisiko mendapat penyakit gout.

2. Gaya hidup

✳ Individu yang banyak minum minuman keras lebih berisiko mendapat penyakit gout.

3. Obesiti

✳ Penyakit gout lebih mudah menyerang individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan.

4. Menghidap Penyakit Lain

✳ Sesetengah penyakit seperti tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia iaitu paras lemak dan kolesterol yang tinggi dan arteriosclerosis(penyempitan salur darah) juga boleh menyebabkan individu terkena penyakit gout.

5. Genetik

✳ Kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang mempunyai sejarah penyakit gout.

LANGKAH PENCEGAHAN PENYAKIT GOUT


✅ Menjaga berat badan kerana kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan.

✅ Elakkan mengambil minuman keras.

✅ Elakkan mengambil makanan yang mengandungi purin yang tinggi seperti makanan laut,kekacang dan daging.

✅ Ubah gaya hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal.

✅ Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubung kait dengan gout.

✅ Jangan mengubah atau menghentikan dos allopurinol semasa serangan gout.

✅ Minum banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

✅ Kerapkan melakukan senaman.



Makanan Yang Perlu Dielakkan Bagi Penghidap Penyakit Gout


Sekiranya anda menghidapi gout, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari. Anda juga perlu mengelakkan makan makanan seperti :

⚠ Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak.
⚠ Ikan bilis, kembung, sardin.
⚠ Daging cincang.
⚠ Ekstrak daging, ragi dan kiub rebusan daging.
⚠ Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang.

Anda juga harus mengurangkan makan makanan seperti:


⚠ Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam.
⚠ Roti jagung dan bijirin.


Bagi yang masih mencari solusi untuk masalah gout, jom cuba berikhtiar dengan produk forever living.

PRODUK TERBAIK UNTUK MENCEGAH GOUT


Aloe berry nectar

> Mengandungi ekstrak kranberi yang membantu untuk menggalakkan aliran air kencing yang lancar, sekaligus membantu mempercepatkan perkumuhan asid urik.

Forever Artic sea

> Kaya dengan omega 3 (minyak ikan) dan omega 9 (minya zaiton) yang mempunyai anti keradangan, bermanfaat untuk mengurangkan kesakitan.

Forever Royal Jelly

> Kaya dengan vitamin B kompleks yang boleh membantu mengurangkan pengumpulan asid urik pada sendi.


Nak cuba try test? tak susah pun whatsapp je terus ke saya di talian 0136283485 atau 0132947452 www.wasap.my/60136283485 @ www.wasap.my/60132947452 saya akan konsultan tuan puan dari A hingga Z demi meningkatkan kesejahteraan kesihatan tuan puan insha Allah

NotaSET MENCEGAH GOUT adalah supplemen @ minuman dan makanan kesihatan BUKAN UBAT jadi kesannya berbeza ikut tahap kesihatan individu. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Krisis pemulihan @ healing crisis mungkin berlaku selama 2 minggu hingga beberapa bulan. Diharap anda bersabar jika mengalami krisis penyembuhan kerana penyakit yang bersarang dalam badan mengambil masa yang lama untuk muncul. Maka untuk melegakannya juga memerlukan masa untuk badan membuang toksin yang terkumpul sekian lama, menguatkan sistem imum, membaiki sel-sel rosak, menghasilkan sel-sel baru dan melawan penyakit dalam badan anda.KESABARAN & ISTIQAMAH adalah kunci kepada penyembuhan. Mencegah sebelum parah lebih baik dari mengubati ketika kronik.

15 October 2017

🙋Utk wanita,girls only🙋

🌺 Air wadi/ keputihan
Contohnya , bila kita angkat benda berat ,perasaan terlampau gembira,  jalan jalan kat shopping complex 2,3 round. , tu yang keluar air wadi..

📦ada satu kes ;
Seorang ustazah ni keluar pergi shopping . then dia terserempak dgn seorag muslimah . ustazah macam terpandang and tengok dia . masa tu kat shopping kompleks la.

📦then ustazah jalan pusing pusing dari tengah hari smpai lah ke petang .
Then ustazah nak solat asar . ustazah singgah masjid . ustazah pergi lah toilet nak bersihkan apa yg patut . lepastu masa nak naik ke tmpat prmpuan ustzh nampak muslimah tadi terus naik .😨

📦Ustazah tu cam lah muka muslimah tu sebab masa shopping tu berapa kali terserempak masa tawaf . then ustazah pun solat lah . muslimah tu ada solat kat depan ustazah .
Ustazah ternampak sebelum dia solat, dia buka seluar dalam dia.😅

📦Then ustazah siap solat dulu . ustazah pun tunggu lah muslimah tu siap solat sebab ustazah tergerak hati nak tegur.
Lepas siap semua , ustzh tegur dia. ustazah tanya , kenapa awk buka seluar dlm awk ? 😕

📦Then muslimah tu pun cakap , sebab mungkin air wadi keluar sebab masa shopping tadi sy banyak berjalan .
Ustazah pun senyum ☺ , ustazah tanya lg . buka seluar dalam saja ka? tak basuh ke ?
Then dia senyum menggeleng .😌

📦Ustazah pun ckp la . memang air wadi kadang kadang tak nampak. tapi punca tempat keluar tu kena bersihkan (kemaluan) . sebab masih melekat kat situ . jadiya solatnya mungkin tak sah sbb awak tak bersihkan tempat punca yang keluar tu. ☺

📦 dan selalu jugak perempuan yang bangun subuh tp X nak mandi.. Jangan terus amek wuduk. Tapi.. Bersihkan dulu kemaluan dan berwuduk baru sah solat. Ini namanya beristinjak. Sebab kita tak tahu masa tidur tu Ade keluar air wadi ke.. Air ape2 je la yang najis.. Jadi perlu basuh dan berwuduk. Lebih bagus lagi.. Mandi la lepas bangun subuh.

🔆 conclusion is,  nak solat je,  bersihkan tempat tu ye.  Dan najis jangan bawa dalam solat.  Sebab,  .

📦Ada jugak sesetengah tu . dia dah bersihkan . then lepas die bersihkan die buka seluar dalam dan mungkin simpan dlm poket baju . bila solat lupa nak buang letak tempat lain . jadinya bawa najis tu solat sekali jadinya, solatnya tak sah .😱

🔆Kalau boleh masa nak solat if tak pakai pantiliner . Pergi basuh dulu kemaluan dan buka seluar dalam . siap solat pakailah balik seluar dalam tu.
Pakai pantiliner pun kena juga bersihkan dan tukar pantiliner yang baru dan pastikan tak melekat kat seluar dalam. kalau nak bawa dalam solat terkena pada kita atau pakaian dan bawa untuk solat nanti,  maka solat kita nanti tak sah. Diulangi. TAK SAH! 😱

🙇ramai yg tknk amik tahu dan ambil berat pasal ni. kadang2 tu ckp kat kawan kawan pun masing masing taknak dengar. 😪 tapi please amek berat ye. Nak ke solat tak sah 😱 hmm

❗Jangan biarkan mesej ini. Hantar pada anak kita,  cousin perempuan kita,  sahabat,  dan orang yang kita sayang.  Agar kebersihan terjaga ibadah diterima 😊

🎈🎈muslimin pun wajib tahu . utk tambah thaqafah  dan tolong isteri , kakak adik n so on


Powered by Blogger.

Popular Posts